Καλό είναι να γνωρίζουμε ότι το κλάδεμα αποτελεί σημαντική φροντίδα της τριανταφυλλιάς, ώστε να απολαμβάνουμε πλούσια και μεγάλης διάρκειας ανθοφορία.
Η τριανταφυλλιά χρειάζεται κλάδεμα κάθε χρόνο για να ανανεωθεί και να μας δώσει νέα, έντονη βλάστηση, με πολλά άνθη και αυξημένη αντοχή στις ασθένειες. Τα βασικά βήματα για το σωστό κλάδεμα της τριανταφυλλιάς είναι κοινά για όλες τις τριανταφυλλιές, είτε βρίσκονται στον κήπο, είτε σε γλάστρα.
Βέβαια, ανάλογα με το είδος της τριανταφυλλιάς, υπάρχουν και μερικοί εξειδικευμένοι χειρισμοί. Κατάλληλη εποχή για το χειμερινό κλάδεμα της τριανταφυλλιάς είναι από τα μέσα του χειμώνα όταν τα φυτά είναι ακόμα σε λήθαργο, και πριν την έναρξη της νέας βλάστησης.
Το κλάδεμα των τριανταφυλλιών στην περιοχή της Αττικής πραγματοποιείται κατά την περίοδο Ιανουαρίου- Φεβρουαρίου.
Για το κλάδεμα της τριανταφυλλιάς χρειαζόμαστε κλαδευτήρι, γάντια, σκεύασμα χαλκού και προστατευτικό πληγών, ώστε να κλαδέψουμε ευκολότερα και πιο αποτελεσματικά τις τριανταφυλλιές μας.
-Επιλέγουμε κλαδευτήρι κατάλληλο για τριανταφυλλιές, για τομές σε βλαστούς διαμέτρου μέχρι 2 εκ.
-Χρησιμοποιούμε γάντια αδιαπέραστα από αγκάθια που να εξασφαλίζουν άνετη κίνηση των χεριών.
- Για προστασία από ασθένειες, προμηθευόμαστε ειδικό βιολογικό σκεύασμα χαλκού, με το οποίο θα ψεκάσουμε τα φυτά μετά το κλάδεμα καθώς και πάστα κλαδέματος για να αλείψουμε τις μεγάλες τομές κλαδέματος.
Το κλάδεμα της τριανταφυλλιάς στοχεύει στον καλό εξαερισμό των φυτών, την έκθεση στον ήλιο και, φυσικά, στην ανάπτυξη νέας ζωηρής και υγιειούς, βλάστησης.
ΓΕΝΙΚΑ - διότι το κλάδεμα κάθε ποικιλίας διαφέρει σε κάποια σημεία - αυτά είναι τα βήματα που πρέπει να γίνουν:
1. Αφαιρούμε ξερά, άρρωστα και αδύνατα κλαδιά.
2. Κλαδεύουμε ένα εκατοστό (1 εκ.) πάνω από το "μάτι".
3. Κλαδεύουμε σε μάτι που βλέπει πάντα προς τα έξω.
4. Οι τομές κλαδέματος πρέπει να έχουν κλίση 45ο, αντίθετα με το μάτι.
5. Αφαιρούμε τους άγριους βλαστούς από τη βάση της τριανταφυλλιάς διότι, κάτω από το σημείο εμβολιασμού, κοντά στη ρίζα της τριανταφυλλιάς αναπτύσσονται άγριοι βλαστοί.
6. Απομακρύνουμε τα υπολείμματα του κλαδέματος.
7. Ψεκάζουμε με σκεύασμα χαλκού.
8. Αλείφουμε τις πληγές των μεγάλων βλαστών με απολυμαντική πάστα.
9. Απολυμαίνουμε τα εργαλεία μας.